Hadiipari fejlesztéseknél bizonyítottak a Ge-Co Hungary gépei NEM LUXUSBUSZ, IGÁSLÓ

3

Székesfehérváron nemrég újra élet költözött az Ikarus szerelőcsarnokaiba, itt születnek ugyanis azok a speciális buszok, amelyek a hadiipar, a polgári védelem és a katasztrófaelhárítás számára nyújtanak új lehetőséget a vezetési irányítási, logisztikai és egyéb feladatok ellátásában.

Jövőre összesen száz hazai fejlesztésű és gyártású moduláris, többféle célra alkalmazható speciális busz áll majd a Magyar Honvédség rendelkezésére. A magyar Szilícium- völgyben, Székesfehérváron gyártják a HM Currus Zrt. és az Ikarus Járműtechnika Kft. kooperációjában a Volvo alvázra Euro VI-os dízelmotorral szerelt új autóbuszokat, amelyek első példányait március 23-án be is mutatták a honvédségnek.

Ilyen speciális buszokat a NATO egyetlen tagállamában sem gyártanak, a felhasznált anyagok – rozsdamentes acél, alumínium, horganyzott lemez és tűzálló porfesték – rendkívüli tartósságot garantálnak, illetve biztonsági szempontból is kivételesek. Az Ikarus Járműtechnika Kft. ügyvezető igazgatója – akinek nevéhez a hazai buszgyártás számos fejlesztése kötődik –, Horváth János rendkívüli elhivatottsággal és szakmaisággal mutatta be a teljesen felújított üzemekben a speciális gyártástechnológiát, valamint a kis szériájú alkatrészek előállításához szükséges fejlett gépparkot, amelyet a Ge-Co Hungary Kft.-től vásároltak. Jelenleg 150-en dolgoznak a cégnél, a fejlesztések saját mérnökökkel történnek.

// GyártásTrend: Újra feléledt Magyarországon a buszgyártás?
Horváth János: Az Ikarus vállalatcsoport tulajdonosa, Széles Gábor és a menedzsment két évvel ezelőtt úgy határozott, hogy részt kívánunk venni a Magyarországon meghirdetett autóbuszgyártási programban. Ehhez pedig mindenképpen szükséges a járműfejlesztés is.

» Újra feléledt Magyarországon a buszgyártás

// GyT.: Hogyan kezdődött a speciális busz fejlesztése?
H. J.: A fenti döntést követően azonnal megkezdtük az innovációs tevékenységet, és kifejlesztettünk a HM Currus Zrt.-vel közösen egy speciális járművet, elsőként Euro V-ös motorral. A többfunkciós, moduláris autóbusz honvédségi, polgári védelmi illetve katasztrófaelhárítási szempontból rendkívül előnyös, mivel utas- és sebesültszállításra, illetve törzsvezetési pontként is használható. Tömegbaleset esetén a sérültek ellátása és kórházakba szállítása ilyen járművekkel könnyen megvalósítható, a buszban ugyanis 12 hordágyat lehet biztonsággal elhelyezni.

// GyT.: Miben más ez a busz, mint a többi?
H. J.: A Magyar Honvédség az úgynevezett minősített időszakok esetén a katasztrófaelhárítási funkciót többek között sebesültszállításra, míg a törzsbuszfunkciót olyan polgári védelmi és katasztrófaelhárítási események alatt tudja kiaknázni, amelyek során szükség van az operatív központ helyszíni működésére – ilyen például az árvíz vagy egy baleset. A busz lehetővé teszi a direkt intézkedéseket, a helyszínről szervezett mentési és kárelhárítási munkálatokat, hiszen infokommunikációs és híradástechnikai megoldásokkal, saját energiaellátással rendelkezik, továbbá alkalmas a felderítő- és egyéb eszközök – például drónok – szállítására is. Az utasszállító funkció esetén a buszok kapacitása 41-49 fő, 7 köbméteres ládatérrel. A buszt a legmodernebb technikai berendezésekkel, sávelhagyó, illetve ráfutásgátló rendszerrel is ellátták.

// GyT.: Milyen eszközöket vesznek igénybe egy-egy ilyen speciális jármű gyártásához?
H. J.: Mivel a járműgyártás során különleges alapanyagokat, rozsdamentes lemezeket használunk fel, rendkívül pontos megmunkálásra van szükség, ami precíz gépeket igényel. A Ge-Co Hungary Kft. által szállított Baykal és Akyapak lemezmegmunkálók, lemezollók, élhajlítók fejlett CNC-vezérlésükkel lehetővé teszik a kis sorozatú és egyedi gyártás termelékeny megvalósítását, a kiváló minőségű szerszámkészlet, a stabil, biztos elektronika és vezérlés pedig mind arra garancia, hogy ezek a berendezések hosszú távon termeljenek csarnokainkban.

 

» Horváth János: „A gépek maximálisan betöltik feladatukat”

// GyT.: A gépek beszerzésénél mit vettek figyelembe, mely előnyeik voltak az elsődlegesek?
H. J.: Üzemeinkben a lemezmegmunkálás rendkívüli precizitást igényel, ehhez kerestük a legjobb ár-érték arányú berendezéseket. Több vállalat közül végül a Ge-Co Hungary által forgalmazott minőségi gépekre esett a választásunk, amelyek mögött gyors és megbízható szervizszolgáltatás áll.
A 4 méteres lemezolló 16 mm vastagságú lemez vágása mellett rozsdamentes anyagoknál 8 mm-es vágásra is alkalmas. Ugyanezt tudjuk biztosítani a 3 méter hosszúságú 6 mm-es kisollóval, amellyel a finom lemezmegmunkálásokat végezzük. Üzemünkben ugyanis a durva és a finom lemezmegmunkálás elválik, ezzel kíméljük a késeket, így pontos munkavégzést tudunk garantálni.
Az élhajlító berendezések szerszámkészlete, a gyors szerszámcsere és a vezérlés pontos átállíthatósága, gyors programozhatósága lehetővé teszi a kis sorozatú speciális buszokhoz szükséges alkatrészek gyártását, de ugyanezt a szerepet tölti be a profilhajlító berendezés is, amely képes arra, hogy az egyik pillanatban a járművek oldalvázának gerincét képező zártszelvényeket, a másik pillanatban pedig már a tetőbordákat ívelje. A memóriájában megőrzi ezeknek az alkatrészeknek a koordinátáit, így a sorozatgyártás mellett a későbbi típusokrugalmas előállítására is lehetőséget ad.
A húzótüskés, háromfejes, háromdimenziós csőhajlító gép a különböző alapanyagból készülő alkatrészek modern, több dimenzióban történő hajlítását teszi lehetővé. A berendezésnek köszönhetően tudjuk járműveinkhez a precíz és esztétikus kapaszkodókat, valamint a vízcsöveket és az egyéb speciális gépészeti berendezéseket legyártani szénacélból vagy rozsdamentes anyagokból.
Az eddigi eredményeink alapján leszögezhetem, hogy ezek a gépek maximálisan betöltik a feladatukat, képesek jó minőségű táblalemez, illetve a járműipar minőségi elvárásainak megfelelő szálanyag megmunkálására is.

// GyT.: Mik a további tervek?
H. J.: Szinte az utolsó pillanatban sikerült megmentenünk azt a szaktudást, amely évtizedek alatt itt az Ikarus-gyárban felhalmozódott. Ezt a műszaki kultúrát kell megőriznünk és továbbfejlesztenünk, erre az alapra építjük a jövőt. Hegesztőink képzése saját erőből valósult meg, és nemcsak minősített hegesztőket képeztünk ki, de megszereztük a nemzetközi hegesztő-szakműhely minősítést is, így Európa bármelyik országába szállíthatunk általunk gyártott acélszerkezeteket. Emellett a Volvótól – számos auditot követően – engedélyt kaptunk arra, hogy a világon bárhová gyárthatunk Volvo alvázra épülő buszokat. Ezek lehetővé teszik számunkra, hogy ne csak egy típusban gondolkodjunk. A terveink között szerepel több jármű fejlesztése, például alacsony belépési magasságú, LNG- (folyékony földgáz) hajtású és elektromos városi, valamint szóló helyközi busz is. A gyártóberendezések bővítésekor pedig szintén a Ge-Co Hungary szakértelmére számítunk. A gépek folyamatosan és jól dolgoznak. Nem hallok problémát a szakembereinktől. Egedy Barna, a Ge-Co kapcsolattartója pedig mindenben a rendelkezésünkre áll.

// GyT.: Mit jelent a Ge-Co Hungary számára, hogy egy ilyen speciális területen alkalmazzák a forgalmazott gépeiket?
Egedy Barna: Nagy elismerés, hogy az Ikarus Járműtechnika Kft. vezetősége az általunk kínált gépeket és szolgáltatásokat találta a legalkalmasabbnak a speciális járművek gyártásához. Az, hogy ebben az iparágban is kiválóan szerepelnek a gyártóeszközeink, jól mutatja a magas minőséget, amelyet a cégünk képvisel és biztosít a hazai szerszám- és gépgyártó szektor számára.

Ügyfélszolgálat

Felkészült szervíz csapatunk a hét minden napján, a nap 24 órájában ügyfeleink rendelkezésére áll, legyen szó állapotfelmérésről, kisebb meghibásodásról, teljes gépfelújításról vagy alkatrész rendelésről.

24 órás telefonos szervíz szolgáltatásunkat hívja a HotLine-on: +36 20 583 0364

Kereshet minket levélben is az alábbi linkre kattintva, vagy rendelje meg szerviz igényét online: service(at)ge-co(dot)hu

Online szerviz megrendelés Online alkatrész megrendelés Ügyfélportál kezelési útmutató Alkatrész rendelési útmutató

Kérje ajánlatunkat CNC eszterga- és megmunkáló központokra, lemezmegmunkáló gépekre. Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken.

Elérhetőségek

Raktáron lévő gépeink valamennyi termékcsoportot lefedik. Előnyük, hogy bármelyik nap megtekinthetők, kipróbálhatók, és néhány nap alatt leszállítjuk őket. Keresse őket az alábbi linken:

Tovább a termékekhez

Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás