Pallet Pool rendszer automatizálás

kép1

Napjainkban az ipari termelés új kihívásokat támaszt a vállalatok felé. Versenyképesség, flexibilitás, munkaerő menedzsment, mind fontos kérdések, amelyek hatékony válaszokat követelnek.

A legtöbb gyárat meglátogatva, mikor feltesszük a kérdést, hogy szeretnének-e automatizált gépkiszolgálást, a válasz szinte 100 százalékban pozitív. De milyen formában és mely folyamatokat, gépeket? Az egyik kézenfekvő válasz az automata adagoló rendszerek, robotok használata. Az automatizálandó gépek felépítése, a munkadarabok mérete, a termelés mennyisége mind meghatározza az irányt, amely mentén az automata kiszolgálás tervezésénél haladnunk kell. Sok esetben különböző felépítésű és célú gépeket integrálnunk egy rendszerré.

A lehetőségek elemzése során, amennyiben a következő kritériumok teljesülnek, megfelelő választás a palettázó rendszer:

  • kis, közepes darabszám
  • folyamatosan gyártásban lévő, változó lehívású, visszatérő munkadarabok
  • horizontális (akár vertikális), paletta cserélős megmunkáló központok

A palettázó rendszerek lehetnek lineáris, forgó, illetve hordozó típusúak. Nevükből is adódóan nemcsak a munkadarabot, hanem a leszorító készüléket is tartalmazó palettát mozgatják, tárolják.

 

RPS (Rotary Pallet Storage) – Forgó Palettázó

Az RPS rendszer előnye a flexibilitás, kiváló helykihasználás. Nincs még egy rendszer, ahol ennyi palettát ilyen kis helyen lehetne tárolni. A paletták száma a kialakítás miatt limitált, általában egy gépet szolgál ki. Azon ügyfelek számára, ahol kevés hely áll rendelkezésre az RPS rendszer ideális megoldás lehet. Ezeket a rendszereket a szerszámgép vezérlője irányítja. Nincs gyártás tervezési (Production Management) lehetőség.

LPP (Linear Pallet Pool) – Lineáris palettázó rendszer

Az LPP rendszer képes automatizálni egy vagy több palettacserére alkalmas megmunkáló központ kiszolgálását központi paletta tárolóról. A paletta lineáris síneken közlekedik a tároló és a gép(ek) között. A paletta szállítását olyan jármű végzi, amely képes a sínre merőleges tengelyen és magassági irányban is mozogni. A mozgás útmérővel ellátott motorok segítségével történik. A kezelő egy központi állomáson helyezi fel a munkadarabot a készükékre, melyet az LPP vezérlője segítségével hív az állomásra. Az uniformizált paletták ezután a dedikált gépbe utaznak, illetve a gyártás tervezése során a központi számítógépen megadhatjuk, hogy bármelyik szabad gépbe bekerülhessenek (amennyiben a gép fel van készítve az adott alkatrész gyártására). A rendszer előnye, hogy üzembe helyezés után szabadon bővíthető. Több megmunkáló központ integrálható, illetve egyéb állomások, pl. hegesztő cella, egyéb munkaállomások, amelyek képesek fogadni a palettát. Több központi állomás is elhelyezhető.

Az LPP esetén a központi számítógép alkalmas a gyártás vezérlés lebonyolítására, a hozzá kapcsolt megmunkáló központok a beszállított palettához tartozó megmunkáló programot is az LPP-től kapják, hasonlóan, mint a ciklus indítás jelét és a paletta fordítás parancsot is. A munkadarab útja előre programozva van (ROUTING).

Az automatizálás nélkül a gépek kihasználtsága jóval alatta marad a palettázó rendszert használó üzemekhez képest. Megtakarítható az átállási idő, darabok bemérése, újra szerszámozás. A kihasználtság maximalizálását elősegíti a megmunkáló központok nagy szerszámtár kapacitása. Az LPP rendszer központi számítógépe képes dokumentálni a gyártás adatait, kapcsolódni hálózathoz adatkommunikációt végrehajtva, ezzel képes megteremteni az Ipar 4.0 követelményeihez a megfelelő környezetet. Amennyiben megfelelő számú palettát tudunk felszerelni, a rendszer képes emberi felügyelet nélkül működni, akár teljes éjszakai műszakot kiválthat. A rendszer előnyeit kiaknázva, a gyakorlatban is jól működő gyártástervezéssel az LPP és az RPS középtávon megtérülő befektetés, mely növeli a gyártásbiztonságot és vonzó a megrendelők felé.

Amennyiben felkeltette érdeklődését az automatizálás, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén: https://ge-co.hu/ ; ge-co@ge-co.hu

 

 

Ügyfélszolgálat

Felkészült szervíz csapatunk a hét minden napján, a nap 24 órájában ügyfeleink rendelkezésére áll, legyen szó állapotfelmérésről, kisebb meghibásodásról, teljes gépfelújításról vagy alkatrész rendelésről.

24 órás telefonos szervíz szolgáltatásunkat hívja a HotLine-on: +36 20 583 0364

Kereshet minket levélben is az alábbi linkre kattintva, vagy rendelje meg szerviz igényét online: service(at)ge-co(dot)hu

Online szerviz megrendelés Online alkatrész megrendelés Ügyfélportál kezelési útmutató Alkatrész rendelési útmutató

Kérje ajánlatunkat CNC eszterga- és megmunkáló központokra, lemezmegmunkáló gépekre. Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken.

Elérhetőségek

Raktáron lévő gépeink valamennyi termékcsoportot lefedik. Előnyük, hogy bármelyik nap megtekinthetők, kipróbálhatók, és néhány nap alatt leszállítjuk őket. Keresse őket az alábbi linken:

Tovább a termékekhez

Ossza meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás