Üvegmegmunkálás OMAX vízvágó gépekkel

omax_cnc_vizvago_gep_uveg_vagas

Harminc évvel ezelőtt vízsugárral még csak viszonylag egyszerű 2D-s alakzatok vékony alumínium lemezből történő kivágására volt lehetőség. Ezeknek a munkadaraboknak az élminősége sem volt kimondottan jó. Napjainkban, nem csak a vágható anyagvastagság változott: már számos anyag és nagyobb vastagságok is megmunkálhatók a technológiával, a korábbinál sokkal jobb felületi minőséggel, és a milliméter törtrészét kitevő hibával. Mindemellett, vízsugárral melegítés nélkül vágható a kémiailag keményített 1 mm vastagságú üveglemez (ezt mobiltelefonokhoz használják elsősorban), de alkalmazható akár a hat rétegű golyóálló ablakok vágásában is. 

Azok a tulajdonságok, amelyek miatt az üveget előszeretettel alkalmazzák lépcsők biztonsági korlátjaként vagy zuhanykabinként, teszik az üveget nehezen megmunkálható anyaggá hagyományos, például CNC forgácsoló technológiákkal. Eközben a nem temperált üveg meglepően könnyen vágható vízzel. Az építőipari felhasználáshoz az üveget lapokra szeletelik, illetve kialakítják rajta a felfogatáshoz szükséges furatokat, majd temperálják. Extrafinom szemcsés abrazív anyag használatával az üvegélek kitöredezései és a lapok törései minimalizálhatók, így a szükséges másodlagos megmunkálások, például a polírozási idő is rövidül.

Az abrazív vízvágás során a vízsugarat a hangsebesség kétszeresére gyorsítja fel a berendezés, ebbe vezeti bele a készülék az abrazív szemcséket, melyeket a vízsugár szállít és gyorsít fel. A nyaláb a munkadarabbal érintkezve eltávolítja az anyagot a vágóélek mentén. A számítógéppel vezérelt nyomásszabályozásnak köszönhetően a vízsugár a vágási folyamat során megakadályozza a megmunkált anyag törését lyukasztás során.

Vegyünk egy 6,35 mm vastagságú üveglapot, melynek vágása történhet akár 50,8 mm/s-os sebességgel, közel 3800 bar nyomás mellett, egy kb. 0,38 mm-es fúvókán át. Ezzel a vágási sebességgel egy relatív keskeny, 1,016 mm-es vágásszélesség érhető el, ami az igazán drága alapanyagok esetén nem csak gyors megmunkálást, de a veszteséganyag minimalizálását is jelenti.

Ellentétben a fémmegmunkáláshoz használt forgácsolószerszámokkal, a vízsugarat természetéből adódóan eltérítheti a megmunkálandó anyag. Ugyanakkor a technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a folyamat modellezésén és szabályozásán keresztül jelentősen javuljon a vágás pontossága és ismételhetősége is. Következésképpen jobb minőségű munkadarabok születnek, alacsonyabb költség mellett.
Az abrazív vízvágás kúpos bekezdést hoz létre a munkadarabon, mivel a vízsugár hosszabb ideig érintkezik a vágás belépő oldalával, mint a kilépőoldallal. A kúposság kompenzálható a sebesség csökkentésével, illetve a számítógépes modellezéssel történő optimalizálással.

Természetesen amellett, hogy abrazív vizes vágással megmunkálható az üveg, számos fémet, illetve szuperötvözetet is elvághatunk a technológiával. Elterjedten használják rétegelt anyagok darabolásánál (mint a DIBOND®), valamint szálerősítésű műanyagoknál (szénszálas anyagok). A megmunkálható anyagok széles köre garantálja, hogy a vízvágás egy sokoldalú technológia, és egy berendezéssel az építőiparban alkalmazott anyagok nagy része méretre vágható. A felsorolt anyagok mindegyikének megmunkálása egyedi problémát jelentett a hagyományos gyártástechnológiákkal. Ugyanakkor az abrazív vízvágással a gyártók gyorsan és egyszerűen képesek elvégezni a vágásokat, szerszámcserék nélkül.

Végül fontos hozzátenni, hogy a vízvágás környezetbarát gyártási eljárás. Az abrazív anyagot folyómedrekből nyerik ki az egész világon, és szemcseméret szerint osztályozzák. A vágóanyag tehát nem tartalmaz semmiféle mesterséges kémiai adalékot. Az abrazív anyag csak egyszer kerül felhasználásra, utána egy lerakóban gyűjtik. Általában a megmunkáláshoz sima csapvizet használnak, ez vágás után a csatornába kerül, mivel nem tartalmaz semmilyen vegyi szennyezőt.

Napjaink vízvágó berendezései nagy teherbírású, széles körben alkalmazható megmunkálógépek, melyekkel anyagtípusok széles köre vágható: üveg, rétegelt anyagok, emellett egyszerűen dolgozhatnak alumíniummal, rézzel és acélokkal. A szoftveres vezérlés jobb anyagkihasználást tesz lehetővé, a megmunkálás pedig nem terheli a környezetet. Ettől lesz a vízvágás a gyártás ideális kiegészítője és bővítési iránya.

Ügyfélszolgálat

Felkészült szervíz csapatunk a hét minden napján, a nap 24 órájában ügyfeleink rendelkezésére áll, legyen szó állapotfelmérésről, kisebb meghibásodásról, teljes gépfelújításról vagy alkatrész rendelésről.

24 órás telefonos szervíz szolgáltatásunkat hívja a HotLine-on: +36 20 583 0364

Kereshet minket levélben is az alábbi linkre kattintva, vagy rendelje meg szerviz igényét online: service(at)ge-co(dot)hu

Online szerviz megrendelés Online alkatrész megrendelés Ügyfélportál kezelési útmutató Alkatrész rendelési útmutató

Kérje ajánlatunkat CNC eszterga- és megmunkáló központokra, lemezmegmunkáló gépekre. Keresse kollégáinkat az alábbi elérhetőségeken.

Elérhetőségek

Raktáron lévő gépeink valamennyi termékcsoportot lefedik. Előnyük, hogy bármelyik nap megtekinthetők, kipróbálhatók, és néhány nap alatt leszállítjuk őket. Keresse őket az alábbi linken:

Tovább a termékekhez

Ossza meg másokkal is!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Nyomtatás